image

Jag tycker det är rätt intressant med fenomenet om vad det innebär att vara vältränad.
Faktum är att vältränade personer har ofta en viss status, dvs många ser upp till dem ( kolla t ex Madonna ), men vad innebär det egentligen att vara vältränad?
Jag lyssnade på en grymt bra pod häromdan som tog upp detta ämnet och Jessica Clarén som är träningsinstruktör var snäll i sin bedömning vad hon tyckte att vältränad var.
Ni kan gå in och lyssna här

http://traningsgladje.se/pod

Dock anser jag personligen att vältränad är lite mer än att man är bra tränad för det syfte man vill uppnå, t ex vill du kunna springa 1 mil och du kan göra det är du vältränad. Jag tycker att en vältränad person är när man lägger mycket tid på träning, klarar och orkar med en hög belastning på kroppen, dvs man är uthållig och stark.
Det där är såklart väldigt individuellt. Jag menar inte att jämföra utan att bara utgå från sig själv.
T ex har vi en ung kille på jobbet som springer Göteborgsvarvet utan att träna medans jag tränar 4-5 ggr per vecka och inte skulle orka springa det.

Jag tycker inte vältränad behöver betyda att man är elitidrottsman/kvinna eftersom det faktiskt inte är hälsosamt. Som Susanna Kallur sa; ”Det är ju inte direkt friskvård vi håller på med” i ett program de visade hur skadade många elitidrottskvinnor och män är. Och att träna sönder sig är knappast optimalt.

För ca 10 år sedan hade jag nog svarat att man ska ha synliga muskler också, men det där är bara ytligt och har ingenting att göra med hur stark och uthållig du är. Så det är bara något som media matar oss med att har du synliga muskler, då är du vältränad.
Vi ser faktiskt olika ut och har olika förmåga att få synliga muskler. Dessutom kanske du inte har så låg fettprocent att du ser musklerna men de finns där ändå.Så du kan ändå vara vältränad.

Visst hade det varit himla najs att var vältränad. Att vara sådär stark och uthållig. Fast egentligen, är det så himla viktigt? Varför vill man vara det, om man nu inte ska vara med i mästerskap och tävla vill säga, eller springa långlopp t ex?
Att vara vältränad är färskvara, du måste jobba på det hela tiden.
Vi har också olika förutsättningar.
Vill vi lägga all den här tiden på träning som det krävs, eller räcker det med att vara hälsosam och träna för sin egen skull? För att vara tillräckligt pigg, stark och uthållig för att klara vardagen.
För mig är hälsosam det viktigaste och att vara det innebär inte bara att träna utan att även äta bra mat som gör kroppen stark. För rent krasst kan du vara vältränad och äta på Mc Donalds varje dag. Hur hälsosam är du då?

Vältränad?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s